3D printers Reviews

Elegoo Saturn 4K Review

Elegoo Saturn 2K

Als liefhebber van technologie en 3D-printen ben ik altijd op zoek naar de nieuwste en beste printers op de markt. Onlangs kreeg ik de kans om de Elegoo Saturn 4K te testen, een hars 3D-printer die bekend staat om zijn uitstekende printkwaliteit en indrukwekkende bouwvolume. In deze uitgebreide review deel ik mijn ervaring met de Elegoo Saturn 4K en geef ik een gedetailleerd overzicht van de verschillende aspecten van deze printer.

Verpakking en unboxing

Toen ik de Elegoo Saturn 4K ontving, merkte ik meteen op dat de verpakking zeer stevig en goed ontworpen was. Het apparaat was goed beschermd tegen mogelijke beschadigingen tijdens het transport. De doos bevatte alle benodigde onderdelen, zoals de printer zelf, een voedingskabel, een USB-stick met testmodellen, een metalen schraper, een plastic schraper, een toolkit en handschoenen. Er was ook een gedetailleerde handleiding bijgevoegd die me door het hele installatieproces leidde.

Specificaties van de Elegoo Saturn 4K

 • Printtechnologie: MSLA (Masked Stereolithography)
 • Lichtbron: UV LED (405 nm)
 • Scherm: Monochroom 4K LCD-scherm (3840 x 2400 pixels)
 • XY-resolutie: 50 micron (0,05 mm)
 • Z-as resolutie: 50 micron (0,05 mm)
 • Bouwvolume: 192 x 120 x 200 mm
 • Afdruksnelheid: 30-40 mm/u (afhankelijk van de hars en instellingen)
 • Printermateriaal: UV-hars (405 nm)
 • Interface: 3,5-inch kleuren touchscreen
 • Connectiviteit: USB
 • Slicer-software: ChituBox (compatibel met Windows en macOS)
 • Afmetingen printer: 280 x 240 x 446 mm
 • Gewicht: 12,5 kg
 • Voeding: 100-240 V, 50/60 Hz, 2 A (max)
 • Vermogen: 160 W (max)

Montage en installatie

Het monteren en installeren van de Elegoo Saturn 4K was relatief eenvoudig. De handleiding was duidelijk en gemakkelijk te volgen, waardoor ik de printer binnen een uur operationeel had. Het apparaat zelf is grotendeels voorgemonteerd, wat betekent dat er slechts een paar kleine onderdelen geïnstalleerd moeten worden voordat je kunt beginnen met printen.

Ontwerp en bouwkwaliteit

De Elegoo Saturn 4K is een goed ontworpen en stevig gebouwde 3D-printer. Het frame is gemaakt van stevig metaal, wat zorgt voor stabiliteit en betrouwbaarheid tijdens het printen. De printkop en het platform zijn ook van hoge kwaliteit en goed afgewerkt. Het apparaat heeft een robuuste uitstraling en voelt duurzaam aan, wat een goed teken is voor een 3D-printer in deze prijsklasse.

Printkwaliteit en prestaties

Een van de belangrijkste factoren waar men naar kijkt bij het kiezen van een 3D-printer is de printkwaliteit en prestaties. In dit deel van de review zal ik mijn ervaringen en observaties met de Elegoo Saturn 4K delen, waarbij ik me concentreer op de printkwaliteit, nauwkeurigheid en snelheid die deze printer biedt.

Printkwaliteit en details

De printkwaliteit van de Elegoo Saturn 4K is werkelijk indrukwekkend. De printer maakt gebruik van een monochroom 4K LCD-scherm, wat resulteert in een XY-resolutie van 3840 x 2400 pixels en een Z-resolutie van 50 micron. Dit zorgt voor zeer gedetailleerde en nauwkeurige prints met scherpe randen en vloeiende oppervlakken. Tijdens mijn tests was ik onder de indruk van de details die de printer kon reproduceren, zelfs bij zeer complexe geometrieën en fijne structuren.

De laagconsistentie van de prints is ook opmerkelijk. Dankzij de nauwkeurige Z-asbeweging en het betrouwbare hechtingssysteem zijn de lagen zeer gelijkmatig en is er weinig tot geen zichtbare laaglijnen. Dit betekent dat de Elegoo Saturn 4K uitstekend geschikt is voor het printen van gedetailleerde figuren en modellen waarbij een glad en consistent oppervlak belangrijk is, zoals miniaturen, sieraden of tandheelkundige toepassingen.

Daarnaast is de Elegoo Saturn 4K ook in staat om zeer fijne details te printen. In mijn tests was ik in staat om kleine tekst en ingewikkelde patronen met uitstekende leesbaarheid en duidelijkheid af te drukken. Dit maakt de printer ideaal voor toepassingen waarbij precisie en detail van cruciaal belang zijn.

Prestaties en hechting

De prestaties van de Elegoo Saturn 4K zijn ook indrukwekkend. De monochrome LCD-technologie zorgt voor snellere uithardingstijden in vergelijking met de traditionele kleuren LCD’s, waardoor de afdruksnelheid aanzienlijk wordt verbeterd. De printer kan laaghoogtes verwerken tussen 10 en 200 micron, afhankelijk van de gekozen hars en instellingen. In mijn tests merkte ik dat de printer efficiënt en consistent werkte, zelfs bij langdurige afdruktaken.

Een ander aspect van de prestaties van de Elegoo Saturn 4K is het geluidsniveau. Hoewel hars 3D-printers over het algemeen stiller zijn dan hun FDM-tegenhangers, is de Elegoo Saturn 4K bijzonder stil in vergelijking met andere harsprinters die ik heb getest. Dit is een groot voordeel als je de printer in een woon- of kantoorruimte wilt gebruiken.

De Elegoo Saturn 4K biedt ook een uitstekende hechting tussen de lagen, wat resulteert in sterke en duurzame prints. Ik merkte dat de prints die ik produceerde met de Elegoo Saturn 4K zeer goed bestand waren tegen krachten en spanningen zonder enige tekenen van delaminatie of breuk. Dit is vooral belangrijk voor toepassingen waarbij de mechanische sterkte van de geprinte onderdelen cruciaal is, zoals functionele prototypes of onderdelen die onderhevig zijn aan stress.

Bovendien is de Elegoo Saturn 4K compatibel met een breed scala aan harsen. Dit betekent dat je kunt experimenteren met verschillende soorten materialen, afhankelijk van je behoeften en toepassingen. De printer werkt uitstekend met standaard UV-harsen, evenals met meer gespecialiseerde materialen zoals flexibele harsen, gietbare harsen en tandheelkundige harsen. Dit maakt de Elegoo Saturn 4K een zeer veelzijdige en aanpasbare 3D-printer voor uiteenlopende projecten en toepassingen.

Gebruikersinterface en connectiviteit

De Elegoo Saturn 4K is uitgerust met een responsief en intuïtief 3,5-inch touchscreen. De gebruikersinterface is eenvoudig te navigeren en biedt toegang tot alle belangrijke functies en instellingen. De printer ondersteunt ook USB-connectiviteit, wat betekent dat je eenvoudig je bestanden van een USB-stick kunt laden. Helaas ontbreekt Wi-Fi-connectiviteit, wat een handige functie zou zijn geweest voor draadloos printen en bestandsbeheer.

Onderhoud en betrouwbaarheid

Een van de aspecten die ik het meest waardeer aan de Elegoo Saturn 4K is de betrouwbaarheid en het relatief eenvoudige onderhoud. De printer is gemaakt van duurzame materialen en onderdelen, wat betekent dat het lang mee zou moeten gaan, zelfs bij intensief gebruik. Het monochrome LCD-scherm heeft een langere levensduur dan traditionele kleuren LCD’s, wat betekent dat het minder vaak moet worden vervangen.

Onderhoud is vrij eenvoudig, met een gemakkelijk toegankelijke FEP-film en een verwijderbare tank voor het reinigen van de hars. Het wordt aanbevolen om de FEP-film regelmatig te controleren op tekenen van slijtage en deze indien nodig te vervangen om de printkwaliteit te behouden.

Software en slicen

De Elegoo Saturn 4K wordt geleverd met ChituBox, een gebruiksvriendelijke slicer-software die compatibel is met zowel Windows als macOS. ChituBox is intuïtief en gemakkelijk te gebruiken, zelfs voor beginners. Het biedt tal van geavanceerde instellingen voor ervaren gebruikers die meer controle willen over hun prints. Met ChituBox kun je snel en eenvoudig je 3D-modellen voorbereiden en aanpassen voordat je ze naar de printer stuurt.

Prijs-kwaliteitverhouding

De Elegoo Saturn 4K is geprijsd in het middensegment van de markt voor hars 3D-printers. Gezien de indrukwekkende bouwkwaliteit, printkwaliteit en prestaties, biedt het een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het apparaat is geschikt voor zowel hobbyisten als professionals die op zoek zijn naar een betrouwbare en hoogwaardige 3D-printer.

Voor- en nadelen van de Elegoo Saturn 4K

Voordelen:

 • Uitstekende printkwaliteit met hoge resolutie
 • Groot bouwvolume
 • Robuust en duurzaam ontwerp
 • Gebruiksvriendelijke interface en software
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding

Nadelen:

 • Geen Wi-Fi-connectiviteit
 • Het ontbreken van een gesloten behuizing kan leiden tot geur- of stofproblemen

Conclusie

Na het testen en beoordelen van de Elegoo Saturn 4K, ben ik ervan overtuigd dat dit een uitstekende keuze is voor iedereen die op zoek is naar een betrouwbare en hoogwaardige hars 3D-printer. Met zijn indrukwekkende bouwvolume, uitstekende printkwaliteit en gebruiksgemak, is het zeker een waardevolle investering voor zowel beginners als ervaren gebruikers. Hoewel Wi-Fi-connectiviteit een welkome aanvulling zou zijn geweest, zijn de algehele prestaties en functies van de Elegoo Saturn 4K indrukwekkend en maken het een aanbevelenswaardige optie in zijn prijsklasse.