3D printers Reviews

Elegoo Mars 2 Pro Review

Elegoo Mars 2 pro

In deze review onderzoeken we de Elegoo Mars 2 Pro 3D-printer, een populaire en veelgeprezen MSLA resin 3D-printer die bekendstaat om zijn uitstekende prestaties en betaalbaarheid. We zullen de specificaties, kenmerken en prestaties van deze printer in detail bekijken om je te helpen een weloverwogen keuze te maken bij de aankoop van een resin 3D-printer.

Specificaties

De Elegoo Mars 2 Pro heeft de volgende specificaties:

 • Bouwvolume: 129 x 80 x 160 mm
 • Resolutie: XY 2560 x 1440, Z-laaghoogte 10-200 micron
 • Printsnelheid: 30-50 mm/uur
 • Aansluitmogelijkheden: USB
 • Ondersteunde bestandsformaten: STL, CTL
 • Afmetingen en gewicht van de printer: 200 x 200 x 410 mm, 6,2 kg

Unboxing en installatie

De Elegoo Mars 2 Pro wordt geleverd in een stevige en goed beschermde verpakking. In de doos vind je naast de printer zelf ook alle benodigde accessoires en gereedschappen om meteen aan de slag te gaan, zoals een schraper, een pincet, een USB-stick, handschoenen, een stroomkabel, een trechter en een set inbussleutels.

De installatie van de Mars 2 Pro is eenvoudig en snel. De printer wordt grotendeels voorgemonteerd geleverd, wat betekent dat je alleen het bouwplatform en de resin tank hoeft te bevestigen. Het kalibreren van het bouwplatform is een eenvoudig en snel proces dat slechts enkele minuten in beslag neemt. Het vullen van de resin tank is ook eenvoudig, maar zorg ervoor dat je beschermende handschoenen draagt om huidcontact met de hars te voorkomen.

Ontwerp en bouwkwaliteit

De Elegoo Mars 2 Pro is een goed ontworpen en stevig gebouwde 3D-printer. Het frame is gemaakt van aluminium en de behuizing is gemaakt van kwalitatief kunststof. De printer heeft een strakke en professionele uitstraling, en het ontwerp is praktisch en gebruiksvriendelijk.

Het bouwplatform is gemaakt van geanodiseerd aluminium, wat zorgt voor een goede hechting van de prints. De resin tank is uitgerust met een FEP-film die eenvoudig te vervangen is wanneer dat nodig is.

Een van de belangrijkste kenmerken van de Mars 2 Pro is het koolstoffilterluchtreinigingssysteem, dat helpt om onaangename geuren te verminderen tijdens het printen. Dit is een welkome toevoeging, aangezien resin 3D-printers doorgaans sterke geuren produceren.

Gebruikersinterface en software

Het 3,5-inch kleuren touchscreen van de Elegoo Mars 2 Pro biedt een intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface, waarmee je eenvoudig door de menu’s kunt navigeren en de instellingen van de printer kunt aanpassen. De respons van het touchscreen is snel en nauwkeurig, wat bijdraagt aan een soepele gebruikerservaring.

Qua software biedt Elegoo hun eigen slicer, genaamd ChituBox, die speciaal is ontworpen voor de Mars 2 Pro. ChituBox is compatibel met zowel Windows als macOS en ondersteunt de meest gangbare 3D-modelbestandsformaten zoals STL en CTL. ChituBox biedt een eenvoudige en intuïtieve interface, waardoor het gemakkelijk is voor beginners om te leren hoe ze hun modellen moeten voorbereiden voor het printen. Geavanceerde gebruikers kunnen profiteren van de uitgebreide instellingen die ChituBox biedt om meer controle over hun prints te hebben.

Printkwaliteit en nauwkeurigheid

De Elegoo Mars 2 Pro levert indrukwekkende printkwaliteit en nauwkeurigheid. Dankzij de hoge XY-resolutie van 2560 x 1440 en de instelbare Z-laaghoogte van 10-200 micron, kan de printer zeer gedetailleerde modellen produceren met gladde oppervlakken en nauwkeurige geometrie.

Bij het testen van de printer hebben we verschillende soorten modellen geprint, variërend van eenvoudige geometrische vormen tot complexe en gedetailleerde figuren. In alle gevallen presteerde de Mars 2 Pro uitstekend, met consistente en nauwkeurige resultaten. De prints hechten goed aan het bouwplatform en vertonen weinig tot geen tekenen van lagen of onvolkomenheden.

In vergelijking met andere populaire resin printers in dezelfde prijsklasse, zoals de Creality HALOT-ONE PLUS en de Anycubic Photon Mono, presteert de Mars 2 Pro op vergelijkbaar niveau op het gebied van printkwaliteit en nauwkeurigheid.

Betrouwbaarheid en consistentie

De Elegoo Mars 2 Pro is een betrouwbare en consistente printer, die gedurende langere tijd hoogwaardige prints kan produceren zonder veel onderhoud of interventie. Dankzij het robuuste ontwerp en de kwalitatieve componenten, zijn er tijdens onze tests geen noemenswaardige problemen opgetreden.

Mochten er zich problemen voordoen, dan biedt Elegoo een uitgebreide gebruikershandleiding en online ondersteuning om je te helpen bij het oplossen van eventuele problemen.

Onderhoud en klantenservice

Het onderhouden van de Elegoo Mars 2 Pro is vrij eenvoudig en vergelijkbaar met andere resin 3D-printers. Het is belangrijk om het bouwplatform en de FEP-film van de resin tank regelmatig schoon te maken en te controleren op beschadigingen. Het vervangen van de FEP-film is eenvoudig en reserve films zijn gemakkelijk te verkrijgen bij Elegoo of andere leveranciers. Het is ook aan te raden om de printer na elke printopdracht schoon te maken om ervoor te zorgen dat er geen ongeharde hars op de machine achterblijft.

Daarnaast is het belangrijk om de UV-lichtbron en de ventilatoren regelmatig te controleren om ervoor te zorgen dat ze naar behoren functioneren en schoon zijn. Af en toe zul je mogelijk de lineaire rails en de Z-as moeten smeren om soepele bewegingen te garanderen.

Wat betreft de klantenservice van Elegoo, hebben ze over het algemeen een goede reputatie in de 3D-printgemeenschap. Ze bieden online ondersteuning, en het is meestal eenvoudig om in contact te komen met een vertegenwoordiger van het bedrijf om hulp te krijgen bij het oplossen van problemen of het verkrijgen van reserveonderdelen.

Voor- en nadelen

Hier is een kort overzicht van de belangrijkste voordelen en nadelen van de Elegoo Mars 2 Pro:

Voordelen:

 1. Uitstekende printkwaliteit en nauwkeurigheid
 2. Robuuste bouwkwaliteit en stijlvol ontwerp
 3. Gebruiksvriendelijke interface en software
 4. Koolstoffilterluchtreinigingssysteem om geuren te verminderen
 5. Goede prijs-kwaliteitverhouding in vergelijking met concurrenten

Nadelen:

 1. Beperkt bouwvolume, wat mogelijk niet geschikt is voor grotere projecten
 2. Aansluiting via USB in plaats van draadloze opties

Conclusie

Na het testen en analyseren van de Elegoo Mars 2 Pro, kunnen we concluderen dat het een uitstekende resin 3D-printer is die indrukwekkende prestaties levert voor een redelijke prijs. Met zijn robuuste bouwkwaliteit, gebruiksvriendelijke interface en software, en uitstekende printkwaliteit en nauwkeurigheid, is het een solide keuze voor zowel beginners als ervaren gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbare en veelzijdige 3D-printer.

Hoewel het beperkte bouwvolume misschien een nadeel is voor sommige gebruikers, zijn de overige voordelen van de Mars 2 Pro voldoende om het als een sterke concurrent in de markt voor resin 3D-printers te beschouwen. Als je op zoek bent naar een resin 3D-printer met een goede prijs-kwaliteitverhouding en indrukwekkende prestaties, dan is de Elegoo Mars 2 Pro zeker een optie die je moet overwegen.