Reviews Smart home

Xiaomi Mi Air Purifier 3C Review

Xiaomi Mi Air Purifier 3C

Een adem van frisse lucht, dat is waar we allemaal naar verlangen in deze stressvolle tijden. Xiaomi, een wereldwijd gerespecteerd merk, biedt ons een kans om precies dat te krijgen met hun nieuwste Mi Air Purifier 3C. Het belooft ons een schonere luchtkwaliteit binnenshuis en is uitgerust met verbeterde eigenschappen ten opzichte van zijn voorganger. Maar komt deze luchtreiniger echt zijn beloften na? Laten we dat eens gaan uitzoeken.

Unboxing en Ontwerp

Bij het openen van de doos wordt je begroet door de Mi Air Purifier 3C zelf, veilig verpakt in ecologisch verantwoorde materialen. Xiaomi heeft duidelijk aandacht besteed aan de verpakking, waardoor je het apparaat gemakkelijk uit de doos kunt halen. Naast de luchtreiniger vind je in de doos ook een gedetailleerde handleiding die je door de instellingen en functies van het apparaat leidt, evenals de stroomkabel.

Direct bij het uitpakken valt op hoe strak en modern de Mi Air Purifier 3C eruitziet. De witte, minimalistische esthetiek geeft het een tijdloze uitstraling die in vrijwel elk interieur past. Het voelt stevig en duurzaam aan, wat bijdraagt aan de eerste indruk van een hoogwaardig product. Het is duidelijk dat Xiaomi aandacht heeft besteed aan elk detail, van de kwaliteit van de bouw tot de esthetiek. Deze toewijding aan design en kwaliteit geeft je het gevoel dat je waar voor je geld krijgt, nog voordat je het apparaat aanzet.

Het ontwerp van de luchtreiniger is minimalistisch, wat kenmerkend is voor de Xiaomi-productlijn. De luchtreiniger is rechthoekig, heeft een glanzend witte afwerking en de bouwkwaliteit voelt degelijk aan. Met een hoogte van iets meer dan 50 cm en een breedte en diepte van ongeveer 24 cm, is de 3C compact genoeg om discreet in een hoek te plaatsen zonder teveel ruimte in te nemen.

Specificaties van de Xiaomi Mi Air Purifier 3C

De Xiaomi Mi Air Purifier 3C biedt een scala aan indrukwekkende specificaties die het vermelden waard zijn:

 • Afmetingen: 24 cm x 24 cm x 52 cm
 • Gewicht: 4,8 kg
 • Luchtzuivering Capaciteit: Tot 320m³/uur
 • Ruimte dekking: Tot 106 vierkante meter
 • Filtertype: Drielaags filter (Voorfilter, EPA-filter, Koolstoffilter)
 • Aantal snelheidsstanden: 3
 • Geluidsniveau: 32-64 dB, afhankelijk van de ventilatorsnelheid
 • Verbinding: Wi-Fi IEEE 802.11 b/g/n 2.4GHz
 • App Compatibiliteit: Mi Home-app
 • Energieverbruik: 29W
 • Energie-efficiëntie: Klasse A

Met deze specificaties biedt de Mi Air Purifier 3C een krachtige luchtzuivering met intelligent beheer via de Mi Home-app, allemaal in een compact en stijlvol pakket.

Installatie

Het installeren van de luchtreiniger is een fluitje van een cent. Het is gewoon een kwestie van de stekker in het stopcontact steken en het apparaat aanzetten. Het bedieningspaneel bevindt zich bovenop het apparaat en heeft een aan/uit-knop, een knop voor de bedieningsmodus en een knop voor het instellen van de ventilatorsnelheid. Er is ook een helder LED-display dat informatie geeft over de luchtkwaliteit, de bedrijfsmodus en andere belangrijke indicatoren.

Technologie en Functies

Het hart van de Mi Air Purifier 3C is het drielaags filter – een voorfilter dat grotere deeltjes zoals haar en stof vangt, een EPA-filter (Efficiency Particulate Air) dat kleinere deeltjes tot 0,3 micron vangt, en een koolstoffilter dat gassen en onaangename geuren absorbeert. Samen zorgen deze filters ervoor dat de lucht in je huis vrij is van schadelijke deeltjes, allergenen en geuren.

Een ander hoogtepunt is de ingebouwde luchtkwaliteitssensor. Deze sensor meet real-time de luchtkwaliteit in je huis en toont de waarden op het display. De luchtreiniger past ook automatisch de ventilatorsnelheid aan op basis van de gedetecteerde luchtkwaliteit, een functie die je in de automatische modus kunt inschakelen.

Xiaomi Home App bediening

Een van de meest aantrekkelijke functies van de Xiaomi Mi Air Purifier 3C is de mogelijkheid om het apparaat te bedienen via de Xiaomi Home App. Deze smartphone-applicatie maakt deel uit van het ecosysteem van slimme apparaten van Xiaomi en stelt je in staat om verschillende functies van de luchtreiniger op afstand te beheren.

Eenmaal gekoppeld aan de app, kun je de luchtreiniger in- of uitschakelen, de ventilatorsnelheid regelen en wisselen tussen verschillende bedrijfsmodi, waaronder Auto, Nacht en Handmatig. De app geeft ook realtime informatie over de luchtkwaliteit in je huis, wat helpt om de werking van de luchtreiniger te optimaliseren.

Het instellen van de app is eenvoudig. Na het downloaden van de Xiaomi Home App uit de App Store of Google Play, voeg je de Mi Air Purifier 3C toe als een nieuw apparaat en volg je de instructies op het scherm om het apparaat te koppelen. Het proces is vrij eenvoudig en snel, waardoor je in een mum van tijd toegang hebt tot de slimme bedieningselementen.

Bovendien biedt de app ook meldingen over de levensduur van het filter. Dit helpt je om te weten wanneer het tijd is om het filter te vervangen, zodat je luchtreiniger altijd op zijn best kan presteren.

Over het geheel genomen verbetert de integratie met de Xiaomi Home App de gebruikerservaring van de Mi Air Purifier 3C aanzienlijk, waardoor je de luchtkwaliteit in je huis gemakkelijk en efficiënt kunt beheren.

Prestaties

Bij het evalueren van een luchtreiniger zijn prestaties een cruciale factor, en de Xiaomi Mi Air Purifier 3C stelt op dit punt zeker niet teleur.

Een belangrijke indicator voor de prestaties van een luchtreiniger is de Clean Air Delivery Rate (CADR), wat simpelweg de hoeveelheid schone lucht aangeeft die een luchtreiniger per uur kan leveren. Xiaomi claimt een CADR van 320m³/uur voor de Mi Air Purifier 3C. Dit betekent dat het apparaat efficiënt de lucht kan zuiveren in een kamer van ongeveer 106 vierkante meter in slechts een uur. Of het nu gaat om je woonkamer, slaapkamer of studeerkamer, de luchtreiniger is zeer effectief in het snel en grondig zuiveren van de lucht.

Tijdens het testen van de Mi Air Purifier 3C waren we onder de indruk van hoe snel het apparaat reageerde op veranderingen in de luchtkwaliteit. Als de ingebouwde luchtkwaliteitssensor bijvoorbeeld rook detecteert, schakelt het apparaat automatisch naar een hogere ventilatorsnelheid om de lucht snel te reinigen.

Ondanks zijn krachtige prestaties, is de Mi Air Purifier 3C verrassend stil. Het apparaat heeft drie ventilatorsnelheden en zelfs op de hoogste snelheid produceert het slechts een zacht, bijna onhoorbaar geluid. Deze stille werking is vooral gunstig als je de luchtreiniger ’s nachts in je slaapkamer wilt gebruiken, aangezien het je slaap niet zal verstoren.

Een ander pluspunt is dat de Mi Air Purifier 3C uitgerust is met een automatische modus. In deze modus past het apparaat de ventilatorsnelheid aan op basis van de huidige luchtkwaliteit, waardoor het apparaat efficiënt werkt zonder dat je er constant naar hoeft om te kijken. Dit geeft je de gemoedsrust om te weten dat je altijd ademt in een schone en gezonde omgeving.

Al met al leveren de indrukwekkende CADR, de stille werking en de slimme functies van de Mi Air Purifier 3C een uitstekende prestatie, wat het apparaat een betrouwbare keuze maakt voor het verbeteren van de luchtkwaliteit in je huis.

Duurzaamheid en Onderhoud

In termen van duurzaamheid, voelt de Xiaomi Mi Air Purifier 3C stevig en goed gebouwd. De filters zijn gemakkelijk te vervangen, wat je ongeveer om de 6 maanden zou moeten doen, afhankelijk van het gebruik en de luchtkwaliteit in je huis.

Het energieverbruik van de Mi Air Purifier 3C is ook redelijk. Het apparaat heeft een energie-efficiëntie van A, wat betekent dat het niet te veel aan je elektriciteitsrekening toevoegt, zelfs als je het continu gebruikt.

Filter systeem

Het belangrijkste element van elke luchtreiniger is ongetwijfeld het filter. De Xiaomi Mi Air Purifier 3C is uitgerust met een drielaags filtersysteem, waaronder een voorfilter, een EPA-filter en een koolstoffilter.

Het voorfilter vangt grotere deeltjes op zoals haar en stof. Het EPA-filter, ook wel een HEPA (High Efficiency Particulate Air) filter genoemd, is verantwoordelijk voor het opvangen van kleinere deeltjes tot 0,3 micron. Het koolstoffilter ten slotte helpt om onaangename geuren en verschillende gassen te absorberen.

Het vervangen van het filter is eenvoudig en vereist geen speciale vaardigheden. Aan de onderkant van de luchtreiniger zit een compartiment dat je eenvoudig kunt openen om het oude filter te verwijderen en het nieuwe te plaatsen. Xiaomi beveelt aan om het filter om de 6 maanden te vervangen, maar dit kan variëren afhankelijk van de luchtkwaliteit in je huis en het gebruik van het apparaat.

Plus- en Minpunten

Zoals bij elk product, heeft de Xiaomi Mi Air Purifier 3C een aantal sterke punten en zwakke punten die je in overweging moet nemen bij het beslissen of dit het juiste product is voor jou.

Pluspunten:

 • Efficiënte Luchtzuivering: Met een CADR van 320m³/uur kan de Mi Air Purifier 3C snel en efficiënt de lucht in een ruimte tot 106 vierkante meter zuiveren.
 • Slimme Bediening: De mogelijkheid om het apparaat te bedienen via de Xiaomi Home App is een groot voordeel, waardoor je het apparaat op afstand kunt regelen en real-time informatie kunt ontvangen over de luchtkwaliteit in je huis.
 • Stil in Gebruik: Zelfs op de hoogste ventilatorsnelheid is het apparaat verrassend stil, wat betekent dat het je niet zal storen tijdens je dagelijkse activiteiten of je slaap.
 • Stijlvol Ontwerp: Het minimalistische en moderne ontwerp van de Mi Air Purifier 3C is een pluspunt, waardoor het een aantrekkelijke toevoeging is aan elk interieur.
 • Energie-Efficiënt: Met een energie-efficiëntieklasse van A is het apparaat redelijk zuinig in gebruik, zelfs bij continu gebruik.

Minpunten:

 • Ontbreken van Luchtuitlaat Aanpassing: De Mi Air Purifier 3C heeft een vaste luchtuitlaat aan de bovenkant, wat betekent dat je de richting van de uitgestoten schone lucht niet kunt aanpassen.
 • Geen Ingebouwde Ionisator: Sommige gebruikers kunnen het ontbreken van een ingebouwde ionisator als een nadeel zien, omdat ionisatoren kunnen helpen bij het neutraliseren van bepaalde luchtverontreinigende stoffen.
 • Filtervervanging: Hoewel het vervangen van het filter eenvoudig is, kunnen de kosten van de vervangende filters over tijd oplopen.

Het is belangrijk om deze plus- en minpunten in gedachten te houden bij het maken van je beslissing. Maar over het geheel genomen, met zijn uitstekende prestaties, slimme functies en aantrekkelijk ontwerp, biedt de Xiaomi Mi Air Purifier 3C zeker een indrukwekkende waarde.

Conclusie

Al met al levert de Xiaomi Mi Air Purifier 3C solide prestaties en biedt het een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Met zijn effectieve luchtfiltratiesysteem, slimme functies, stijlvolle ontwerp, en redelijke prijs, is het zeker een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een betrouwbare luchtreiniger. Met de Mi Air Purifier 3C, is schone en frisse lucht slechts een knopdruk verwijderd.