3D printers Reviews

Anycubic Photon Mono 4K Review

Anycubic Photon Mono 4k

Anycubic heeft een sterke reputatie opgebouwd in de 3D-printwereld, dankzij hun indrukwekkende lijn van Photon 3D-printers. Nu hebben we de kans om de nieuwste innovatie van hun productassortiment onder de loep te nemen, de Anycubic Photon Mono 4K. Deze 3D-printer belooft verbeterde printkwaliteit en snelheid. In deze review gaan we gedetailleerd in op de mate waarin deze printer deze beloftes waarmaakt.

Unboxing en Setup

Zodra je de Photon Mono 4K uit zijn doos haalt, merk je onmiddellijk dat Anycubic aandacht heeft besteed aan de verpakking. De printer is veilig verpakt, met alle onderdelen netjes georganiseerd en goed beschermd. Dit toont een toewijding aan kwaliteit en zorgt ervoor dat je nieuwe aankoop veilig aankomt.

Het opzetten van de printer is relatief eenvoudig, zelfs voor beginners. De handleiding is duidelijk en eenvoudig te volgen, met gedetailleerde instructies voor elk stap van het proces. Binnen een uur na het uitpakken kun je beginnen met printen.

Specificaties van de Anycubic Photon Mono 4K

 • Technologie: LCD-based SLA (Stereolithography)
 • Bouwvolume: 155 mm x 125 mm x 165 mm
 • Resolutie van het scherm: 4K Monochrome LCD, 3840 x 2400 pixels
 • XY-resolutie: 31,5 micron
 • Z-asresolutie: 10 micron (maximale laagdikte van 30 micron)
 • Printsnelheid: Tot 80mm/h
 • Lichtbron: UV LED Matrix
 • Connectiviteit: USB
 • Software: Photon Workshop
 • Ondersteunde bestandsformaten: .pws, .photon
 • Printer Afmetingen: 227mm (L) x 222mm (W) x 383mm (H)
 • Gewicht: 8,2 kg
 • Voeding: 100-240V, 50/60Hz
 • Veiligheidsvoorzieningen: Volledig gesloten ontwerp, ingebouwde koolstoffilter, veiligheidspauzefunctie
 • Extra functies: Anti-aliasing, Z-as dubbele lineaire rail, snelle FEP-vatwissel.

Design en Bouwkwaliteit

De Photon Mono 4K heeft een solide, robuust ontwerp. Het metalen frame biedt stabiliteit en duurzaamheid, en de componenten lijken van hoge kwaliteit. De behuizing is volledig gesloten, wat helpt om de geur van het hars te minimaliseren en de belichting van UV-licht te reguleren.

Een opvallend kenmerk is het 4K monochrome LCD-scherm. Dit scherm biedt een hoge resolutie van 3840 x 2400 pixels, wat resulteert in een indrukwekkende printkwaliteit. Omdat het monochroom is, verbetert het ook de printsnelheid aanzienlijk.

Software en Gebruikersinterface

De Photon Mono 4K maakt gebruik van de Photon Workshop software, die zowel voor beginners als voor ervaren gebruikers toegankelijk is. Het biedt een verscheidenheid aan tools en instellingen om je prints te optimaliseren. Bovendien ondersteunt het .pws en .photon bestandsformaten, waardoor je een breed scala aan opties hebt bij het kiezen van je 3D-modellen.

De gebruikersinterface op de printer zelf is ook intuïtief en eenvoudig te navigeren. Het 2,8-inch touchscreen reageert snel en toont alle nodige informatie op een duidelijke en begrijpelijke manier.

Printkwaliteit en Snelheid

De printkwaliteit van de Photon Mono 4K is indrukwekkend. Dankzij het hoge resolutie scherm en de precieze lichtbron zijn de details scherp en nauwkeurig. Je zult merken dat kleine, complexe structuren goed worden gereproduceerd, en dat er minder zichtbare laaglijnen zijn dan bij veel andere 3D-printers in deze prijsklasse. Bovendien is de afwerking van de prints glad en consistent, waardoor je minder nabewerkingstijd nodig hebt.

De snelheid van de Photon Mono 4K is een van zijn meest indrukwekkende kenmerken. Dankzij het monochrome scherm kan de printer in minder dan twee seconden per laag afdrukken. Dit is aanzienlijk sneller dan de meeste andere harsprinters op de markt. Je kunt dus complexe prints maken in een fractie van de tijd die andere printers nodig hebben.

Betrouwbaarheid en Onderhoud

Zoals bij elke harsprinter, vereist de Photon Mono 4K regelmatig onderhoud om betrouwbaar te blijven werken. Het is belangrijk om de Vat en het bouwplatform regelmatig schoon te maken om te voorkomen dat overblijvende hars de kwaliteit van je prints beïnvloedt. Gelukkig maakt het ontwerp van de printer dit proces vrij eenvoudig.

De betrouwbaarheid van de printer lijkt over het algemeen goed te zijn. Er zijn weinig meldingen van grote problemen of defecten, en de printer lijkt over het algemeen in staat om consistente, hoogwaardige prints te produceren.

Klantenservice en Ondersteuning

Anycubic biedt uitstekende klantenservice en ondersteuning. Ze hebben een uitgebreid online hulpmiddelencentrum met handleidingen, FAQ’s en video-tutorials. Bovendien reageert hun klantenserviceteam snel en behulpzaam op vragen en problemen.

Lichtbron en Z-as

De Anycubic Photon Mono 4K gebruikt een matrix van UV-LED’s om het hars uit te harden. Dit ontwerp biedt een consistente lichtverdeling over het hele bouwplatform, waardoor alle delen van je print gelijkmatig worden belicht. Dit zorgt voor consistente prints, ongeacht de grootte of complexiteit van je model.

Het UV-licht wordt door het 4K monochrome LCD-scherm gestuurd, dat de fijnste details in je prints kan vastleggen. Het scherm heeft een levensduur van meer dan 2000 uur, wat betekent dat je vele prints kunt maken voordat je het moet vervangen.

De z-as van de printer is uitgerust met een dubbele lineaire rail en een anti-terugloopmoer. Deze functies zorgen voor een stabiele, soepele beweging van het bouwplatform en helpen om de laagconsistentie te behouden. Dit is vooral belangrijk bij harsprinters, waar zelfs de kleinste onregelmatigheden in de z-as beweging de printkwaliteit kunnen beïnvloeden.

Connectiviteitsopties

De Photon Mono 4K biedt verschillende connectiviteitsopties. Je kunt printopdrachten naar de printer sturen via een USB-stick, die je direct in de printer kunt steken. Dit is een betrouwbare, eenvoudige methode die geen netwerkverbinding vereist.

Helaas heeft de printer geen Wi-Fi-connectiviteit, wat een gemiste kans is. Wi-Fi maakt het gemakkelijker om printopdrachten naar de printer te sturen en om de status van je prints op afstand te controleren. Hopelijk zal Anycubic deze functie in toekomstige modellen opnemen.

Veiligheidsvoorzieningen

Een belangrijk aspect van elke harsprinter is de veiligheid, en de Photon Mono 4K doet het goed op dit gebied. De volledig gesloten behuizing helpt om de geur van het hars te beperken en beschermt je tegen de UV-lichtbron.

Bovendien heeft de printer een ingebouwde koolstoffilter, die helpt om de geur verder te verminderen. Hoewel deze functie niet alle geuren volledig zal elimineren, maakt het een groot verschil en maakt het werken met de printer veel aangenamer.

Er is ook een veiligheidspauzefunctie, die de print stopt als de bovenklep wordt geopend. Dit voorkomt dat je per ongeluk wordt blootgesteld aan het UV-licht tijdens een print.

Prijs en Waarde

Gezien de hoge prestaties en kwaliteit van de Photon Mono 4K, is de prijs zeer redelijk. Het biedt een uitstekende waarde voor zijn prijsklasse, met functies en prestaties die je normaal gesproken alleen in duurdere printers zou vinden.

Het is ook vermeldenswaard dat de bedrijfskosten van de printer relatief laag zijn. Het hars is redelijk geprijsd en het monochrome scherm heeft een lange levensduur, waardoor de vervangingskosten laag zijn.

Conclusie

Over het algemeen levert de Anycubic Photon Mono 4K uitstekende prestaties voor zijn prijs. Het combineert een hoge printkwaliteit, snelle printsnelheden en een gebruikersvriendelijk ontwerp in een betaalbare en betrouwbare 3D-printer.

Het 4K monochrome LCD-scherm is een van de hoogtepunten van deze printer. Het maakt zeer gedetailleerde prints mogelijk en verbetert tegelijkertijd de printsnelheid. De z-as met dubbele lineaire rail zorgt voor consistentie en precisie, terwijl de UV-LED matrix een gelijkmatige belichting van het hars garandeert.

Er zijn enkele kleine nadelen, zoals het ontbreken van Wi-Fi-connectiviteit en het feit dat het werken met hars enig onderhoud vereist. Maar deze zijn klein in vergelijking met de voordelen die de printer biedt.

De Photon Mono 4K heeft ook een aantal nuttige veiligheidsvoorzieningen. De volledig gesloten behuizing en de veiligheidspauzefunctie beschermen je tegen UV-licht, terwijl de ingebouwde koolstoffilter helpt om de geur van het hars te verminderen.

Anycubic biedt uitstekende klantenservice en ondersteuning, met een uitgebreid online hulpmiddelencentrum en een responsief klantenserviceteam. Dit geeft je gemoedsrust en helpt je om het meeste uit je printer te halen.

De prijs van de Photon Mono 4K is zeer redelijk voor wat je krijgt. Het biedt een uitstekende waarde voor zijn prijsklasse, en de lage bedrijfskosten helpen om het een betaalbare optie te houden op de lange termijn.

Concluderend, als je op zoek bent naar een hars 3D-printer die uitstekende prestaties levert voor een zachte prijs, dan is de Anycubic Photon Mono 4K een uitstekende keuze. Het biedt superieure printkwaliteit, snelle afdruksnelheden en een reeks handige functies, allemaal in een robuust, gebruiksvriendelijk pakket.