Reviews Smartphones

Samsung Galaxy S23 Ultra Review

Samsung Galaxy S23 Ultra

Het vlaggenschip van Samsung voor 2023 is geland, en het belooft een krachtige smartphone te zijn, volgens de normen van het merk. Met de introductie van de Galaxy S23 Ultra zet Samsung de traditie voort van het bieden van de nieuwste en meest opwindende functies in hun premium smartphones. Het toestel komt echter met een aanzienlijke prijsverhoging ten opzichte van zijn voorganger, wat de vraag oproept: valt deze prijsverhoging te rechtvaardigen? Laten we dat samen onderzoeken in deze uitgebreide review van de Samsung Galaxy S23 Ultra.

Zoals altijd, heeft ook dit toestel de belofte om de lat weer hoger te leggen. Vorig jaar zagen we met de Galaxy S22 Ultra de introductie van de S Pen, waardoor het toestel de spirituele opvolger werd van de Note-serie. De Galaxy S23 Ultra behoudt deze geliefde functie, waardoor het zich duidelijk onderscheidt van de goedkopere Galaxy S23 en S23 Plus.

Na enkele weken intensief testen zijn we klaar om onze ervaringen te delen. Hoe presteert het toestel in dagelijks gebruik? Is het een waardige opvolger van de S22 Ultra en, misschien wel het belangrijkste, rechtvaardigt het zijn hogere prijs?

Laten we ons verdiepen in wat de Galaxy S23 Ultra zo uniek maakt, maar ook waar het toestel tekortschiet. Van design tot display, van camera tot connectiviteit, van software tot prestaties: we zullen alles behandelen wat je moet weten voordat je besluit om in deze nieuwe vlaggenschip-smartphone van Samsung te investeren.

Specificaties

De Samsung Galaxy S23 Ultra wordt geleverd met de volgende specificaties:

 • Schermgrootte: 6.8-inch
 • Resolutie: 3088 x 1440 pixels
 • Besturingssysteem: Android 13, OneUI
 • Processor: Snapdragon 8 Gen 2
 • Camera’s: 200MP groothoek, 12MP ultragroothoek, 10MP telefoto
 • Selfiecamera: 12MP
 • Batterij: 5000mAh
 • Opslag: 256GB, 512GB, 1TB
 • RAM: 8GB, 12GB
 • Gewicht: 233 g
 • Waterbestendigheid: IP68
 • MicroSD-slot: Nee

Design

De Samsung Galaxy S23 Ultra is een elegant staaltje van ingetogen verfijning, wat blijkt uit de zakelijke kleuren en het chique ontwerp. De verschillende kleurkeuzen geven het toestel een luxueuze uitstraling, terwijl de matte afwerking aan de achterkant zorgt voor een subtiele elegantie. Met vlakkere zijkanten dan de vorige versie, biedt de S23 Ultra ook een verbeterde grip, wat het comfortabeler maakt om vast te houden.

Het ontwerp van de cameralenzen, die uitsteken uit de smartphone, is zowel herkenbaar als robuust. Hoewel het ontwerp stof kan aantrekken, biedt het een unieke look die de S23 Ultra onderscheidt van andere modellen.

Op het gebied van design en interface, is de Galaxy S23 Ultra grotendeels ongewijzigd gebleven ten opzichte van de S22 Ultra. De belangrijkste verbetering is de grip op het toestel, dankzij de vlakkere zijkant. Ondanks de subtiele veranderingen in het ontwerp, blijft de S23 Ultra een indrukwekkend toestel.

De S23 Ultra trekt vooral de aandacht door zijn grootte, die voornamelijk te danken is aan het 6,8-inch scherm. Het gebrek aan randen en het indrukwekkend dunne frame dragen bij aan de esthetiek van het toestel.

Als het gaat om de kleurkeuzes, biedt de Galaxy S23 Ultra verschillende opties, waaronder Lavender, Cream, Phantom Black, Sky Blue, Lime, Red, en Graphite. Hoewel de S23 Ultra een groot en opvallend toestel is, is het zonder twijfel ook een chique verschijning.

Bouwkwaliteit

Als het gaat om de bouwkwaliteit, stelt de S23 Ultra niet teleur. Met een robuuste structuur die elke schok moeiteloos lijkt te weerstaan, is de telefoon onmiskenbaar stevig. Bovendien voelt de kleine S Pen, die stevig in het toestel klikt, ook hoogwaardig aan.

Ondanks de hoge prijs van de S23 Ultra, bevat het pakket enkel het toestel, een korte datakabel, en wat papierwerk, evenals de simnaald. Hoewel dit vanuit milieuoogpunt te begrijpen is, kan het teleurstellend zijn voor degenen die meer in het pakket verwachtten.

De S Pen, die bijna naadloos in de onderkant van de telefoon kan worden geschoven, blijft een slimme feature. Het biedt extra functionaliteit zonder het strakke ontwerp van de telefoon te verstoren.

Kortom, de Samsung Galaxy S23 Ultra is een indrukwekkend toestel dat zowel in ontwerp als bouwkwaliteit uitblinkt. Met zijn subtiele verbeteringen en chique uitstraling, biedt de S23 Ultra een sterke combinatie van vorm en functie.

Scherm van de Galaxy S23 Ultra

Samsung heeft altijd een leidende rol gespeeld in de ontwikkeling van beeldschermen, en hun nieuwste exemplaar – de S23 Ultra – is geen uitzondering. Hoewel het scherm op het eerste gezicht niet veel verbeterd lijkt ten opzichte van zijn voorganger, heeft het nog steeds een maximale helderheid van 1750 nits, vergeleken met de 2000 nits van de iPhone 14 Pro. Dit lijkt misschien verrassend, aangezien Samsung al jaren de schermen voor Apple levert, maar het scherm van de S23 Ultra blijft indrukwekkend, zelfs in direct zonlicht.

De S23 Ultra heeft een resolutie van 3080 bij 1440 pixels, maar is standaard ingesteld op 2340 bij 1080 pixels. De verandering in resolutie is waarschijnlijk alleen zichtbaar voor mensen met uitzonderlijk goede ogen. De lagere resolutie helpt bovendien om de levensduur van de batterij te verlengen. Een hogere ingestelde resolutie verbruikt nou eenmaal meer batterij door de dag heen.

Een van de opmerkelijke functies van de S23 Ultra is de adaptieve verversingssnelheid van 120Hz. Dit betekent dat de pixels tot 120 keer per seconde ververst worden wanneer je bijvoorbeeld door Instagram scrollt, wat resulteert in een zeer soepel en vloeiend beeld. Wanneer je echter statische inhoud bekijkt, zoals een foto, verlaagt het toestel de verversingssnelheid tot een minimum van 1Hz. Dit proces gebeurt volledig automatisch en werkt feilloos.

Films en HDR

Bij het bekijken van films met Dolby Atmos ingeschakeld, merkten we een aanzienlijke verbetering in de ruimtelijke ervaring. De Samsung-oortjes ondersteunen ook headtracking, wat een leuke toevoeging is bij het kijken naar films.

De S23 Ultra is echter geen lichtgewicht toestel en kan onhandig zijn om langdurig omhoog te houden bij het bekijken van video’s. Het is daarom aan te raden om een hoesje met een standaard te gebruiken, of een andere manier te vinden om de telefoon recht te zetten.

Samsung claimt dat het scherm van de S23 Ultra een piekhelderheid van 1750 nits kan bereiken, wat indrukwekkend is bij het bekijken van HDR-content. Hoewel dit cijfer mogelijk overdreven is, is het duidelijk dat het ‘Dynamic AMOLED 2X’-scherm goed presteert.

Alle S23-modellen hebben dezelfde piekhelderheid en verversingssnelheid. Het grote verschil tussen de S23 Ultra en de andere S23-modellen, naast het formaat, is het aantal pixels. Je kunt het scherm van de S23 Ultra instellen op een hogere resolutie (3088×1440) dan de goedkopere S23-modellen (2340×1080). Toch raden we aan om de standaardresolutie van 2316×1080 te behouden. Het verschil in beeldkwaliteit is nauwelijks merkbaar en de batterijduur zal langer zijn.

Prestaties en opslag

Snapdragon processor en RAM

Prestaties zijn een cruciaal aspect van elke smartphone, en de Samsung Galaxy S23 Ultra stelt niet teleur. Met de komst van de Snapdragon 8 Gen 2 For Galaxy-processor, zet de S23 Ultra wereldwijd indrukwekkende prestaties neer. De sprong van de Exynos 2200-processor in de S22 Ultra naar deze nieuwe Snapdragon-chip resulteert in prestatieverbeteringen van maar liefst 30 tot 50 procent in benchmarks, een uitzonderlijke sprong die in de huidige smartphone-industrie zelden wordt gezien.

Deze opmerkelijke sprong in prestaties zal vooral merkbaar zijn voor gamers, die volop profiteren van de extra rekenkracht. Apps worden ook sneller geladen en multitasken verloopt naadloos, maar deze functies waren al efficiënt in voorgaande high-end Samsung-telefoons. Het belangrijkste aspect van de nieuwe Snapdragon-processor kan echter de verhoogde energie-efficiëntie zijn. Hierdoor wordt de batterijduur aanzienlijk verlengd, wat een groot voordeel is voor intensieve smartphonegebruikers.

Ondanks dat de basisversie van de S23 Ultra nog steeds slechts 8GB RAM heeft, een hoeveelheid die sommigen als te beperkt beschouwen voor een toptoestel als dit, zijn er modellen beschikbaar met 12GB RAM bij hogere opslagcapaciteiten van 512GB en 1TB.

Opslag opties

Wat betreft het geheugen heeft de S23 Ultra een basisopslag van 256GB, wat een aanzienlijke verbetering is ten opzichte van de S22 Ultra die begon met 128GB. Deze uitbreiding biedt gebruikers meer ruimte voor hun bestanden, documenten en content, wat een welkome toevoeging is voor bijvoorbeeld fotografen en videografen die grotere bestandsgroottes opslaan. Vindt je nu 256GB wat aan de karige kant, dan zijn er ook opties voor 512GB en 1TB modellen.

Verder biedt de S23 Ultra snelle en betrouwbare ontgrendeling door middel van een ultrasone vingerafdrukscanner onder het scherm, evenals verbeterde luidsprekers die vooral vollere bassen leveren, hoewel ze nog niet helemaal kunnen concurreren met de duurste iPhones.

De overgang naar de Snapdragon-chipset markeert een belangrijke vooruitgang voor Samsung’s Galaxy S-serie, wat de S23 Ultra een van de krachtigste en meest efficiënte smartphones op de markt maakt. Het verbeterde energieverbruik, de toegenomen opslagruimte en de opmerkelijke prestatieverbeteringen maken van de S23 Ultra een uitstekende keuze voor consumenten die op zoek zijn naar de beste smartphone-ervaring.

Batterijduur en opladen

De accuduur van de Samsung Galaxy S23 Ultra is eigenlijk niet veel aan veranderd vergeleken het S22 Ultra model. Het apparaat behoudt de indrukwekkende accucapaciteit van 5000 mAh die we ook in zijn voorganger aantroffen. Dankzij efficiëntieverbeteringen, zoals de implementatie van de Snapdragon 8 Gen 2-processor, presteert het echter aanzienlijk beter op het gebied van batterijduur. Bij gemiddeld gebruik kan de telefoon gemakkelijk twee dagen meegaan zonder dat je een lader nodig hebt. Ondanks intensief gebruik, zoals bellen, foto’s maken en internetten, kun je verwachten dat je tegen het einde van de dag nog ongeveer 15 procent batterijvermogen over hebt.

De S23 Ultra ondersteunt een oplaadsnelheid van 45W, wat betekent dat de telefoon binnen ongeveer een uur volledig kan worden opgeladen. Hoewel dit sneller is dan sommige concurrenten, zoals Google’s Pixel-telefoons, is het nog steeds trager dan andere op de markt, zoals de OnePlus 11. Het is belangrijk om op te merken dat Samsung er nog steeds voor kiest om conservatieve oplaadsnelheden te hanteren om de levensduur van de batterij op lange termijn te waarborgen.

Ondanks de solide prestaties van de S23 Ultra op het gebied van batterijduur, is er ruimte voor verbetering. Sommige gebruikers kunnen worden afgeschrikt door het feit dat de telefoon geen oplaadadapter bevat. Daarnaast kunnen degenen die op zoek zijn naar echt hoge oplaadsnelheden beter elders kijken. Ondanks deze minpunten, is de algemene batterijduur van de Samsung Galaxy S23 Ultra nog steeds indrukwekkend en is het een belangrijk pluspunt voor degenen die een lange levensduur van de batterij op prijs stellen in hun smartphone.

Camera’s

De Samsung Galaxy S23 Ultra presenteert zich als een krachtige krachtpatser in het smartphone camera-segment. Met een upgrade van de front-camera van 10 naar 12 megapixels levert de S23 Ultra hoogwaardige selfies en front-camera video’s vol met details en scherpte.

De videokwaliteit is een ander sterk punt van de S23 Ultra. Met uitstekende beeldstabilisatie en gedetailleerde beelden, zelfs in de avonduren, staat deze smartphone bovenaan in het aanbieden van een hoogwaardige video-ervaring.

De S23 Ultra gaat nog een stap verder met zijn indrukwekkende achtercamera’s. De telefoon heeft een 200-megapixel hoofdcamera, die zowel in de standaard 12MP-modus als in de 200MP-modus verbluffende resultaten oplevert. Hoewel de 200MP-modus voornamelijk geschikt is voor statische onderwerpen, biedt deze modus een ongekende scherpte en detailniveau.

In totaal heeft de S23 Ultra vier camera’s achterop, waaronder twee telelenzen met respectievelijk 3x en 10x optische zoom, en een ultragroothoeklens. Deze combinatie van lenzen zorgt voor een indrukwekkend zoombereik en de mogelijkheid om prachtige ultragroothoekopnames te maken.

Een ander hoogtepunt van de S23 Ultra is de automatische macrostand van de camera’s. Deze functie stelt gebruikers in staat om extreem dichtbij hun onderwerp te komen en nog steeds een scherp en gedetailleerd beeld te krijgen.

De S23 Ultra is ook uitgerust met de Expert RAW-optie, die gebruikers in staat stelt om foto’s in raw-formaat te nemen, wat grotere bestanden en meer bewerkingsmogelijkheden biedt. Deze functie, samen met de verbeterde videokwaliteit, laat zien dat Samsung de grenzen blijft verleggen als het gaat om smartphonefotografie.

De telefotocamera’s van de S23 Ultra zijn ook verbeterd, met betere foto’s, zelfs op hogere zoomniveaus. Hoewel er enkele dynamische beperkingen zijn, is de algehele kwaliteit van de foto’s die met deze lenzen zijn genomen aanzienlijk verbeterd ten opzichte van het vorige model.

Ten slotte heeft de frontcamera ook aanzienlijke verbeteringen ondergaan. Met verbeterde software en een krachtigere portretstand, levert de Galaxy S23 Ultra betrouwbare en mooie selfies onder bijna alle omstandigheden.

Alles bij elkaar genomen, vertegenwoordigt de Galaxy S23 Ultra een aanzienlijke verbetering in smartphonefotografie. Hoewel er enkele kleine tekortkomingen zijn, zoals enige vertraging bij het maken van foto’s onder bepaalde omstandigheden, zijn de verbeteringen in de camera’s van de S23 Ultra onmiskenbaar. Met zijn indrukwekkende combinatie van hardware en software biedt de S23 Ultra een krachtige en veelzijdige camera-ervaring voor alle soorten fotografie- en videobehoeften.

Software en interface

De Samsung Galaxy S23 Ultra wordt geleverd met Android 13 en Samsung’s eigen One UI 5.1-schil. Deze software biedt een soepele en snelle gebruikerservaring, met handige functies en verbeteringen. De software-interface is strak en helder, hoewel het aantal opties en instellingen in de One UI-skin in de loop der jaren is toegenomen. Sommige mensen zullen de keuzevrijheid waarderen maar de overvloed aan opties kan ook overweldigend zijn voor anderen.

Samsung’s One UI 5.1 biedt echter ook waardevolle toevoegingen, zoals de mogelijkheid om samen met familieleden een fotoalbum bij te houden en samen te werken aan notities. Andere handige functies zijn onder meer de koppeling met Windows en de mogelijkheid om het luistergedrag met een hoofdtelefoon te monitoren.

Wat betreft updates en beveiliging, biedt Samsung een uitstekend updatebeleid voor de Galaxy S23 Ultra. Het toestel ontvangt vier grote Android-upgrades, waardoor het tot en met Android 17 wordt ondersteund. Daarnaast worden regelmatige beveiligingspatches geleverd tot begin 2028, wat de veiligheid van het apparaat waarborgt.

Hoewel sommige gebruikers de voorkeur geven aan een kale Android-ervaring, biedt Samsung met zijn One UI-skin een aantrekkelijke en goed presterende software-ervaring. Met langdurige ondersteuning en regelmatige updates zorgt Samsung ervoor dat gebruikers kunnen profiteren van nieuwe functies en beveiligingsverbeteringen gedurende de levensduur van de Galaxy S23 Ultra.

Plus en minpunten van de Samsung Galaxy S23 Ultra

Hieronder vind je een overzicht van de plus- en minpunten van de Samsung Galaxy S23 Ultra.

Pluspunten:

 • Uitstekende accuduur
 • Prachtig scherm met hoge refresh-rate
 • Razendsnelle prestaties met de nieuwe Snapdragon processor

Minpunten:

 • Mogelijk te groot voor sommige gebruikers
 • Relatief hoge prijs

Conclusie

De Samsung Galaxy S23 Ultra is een indrukwekkende smartphone die op vrijwel alle vlakken uitblinkt. Hoewel de prijs aan de hoge kant is, biedt het toestel een ongeëvenaarde combinatie van prestaties, beeldkwaliteit en functionaliteit.

Met zijn snelle processor en zuinige batterij levert de S23 Ultra uitstekende prestaties, zowel voor dagelijks gebruik als voor intensieve taken zoals gamen. De camera’s leveren prachtige foto’s en bieden een scala aan mogelijkheden, hoewel de vraag blijft of de 200-megapixelcamera echt noodzakelijk is.

De software en interface van Samsung zijn goed ontworpen en de One UI 5.1-skin biedt een aangename gebruikerservaring. Bovendien wordt de S23 Ultra ondersteund met langdurige software-updates en beveiligingspatches, wat bijdraagt aan de duurzaamheid en veiligheid van het toestel.

Hoewel er smartphones zijn met een betere prijs-kwaliteitverhouding, is de Galaxy S23 Ultra bedoeld voor mensen die het beste van het beste willen. Met zijn indrukwekkende specificaties, prachtige scherm en uitstekende camera’s voldoet het toestel zeker aan die verwachtingen.

Kortom, de Samsung Galaxy S23 Ultra is een toptoestel dat geen echte minpunten heeft. Als geld geen probleem is en je op zoek bent naar een smartphone die op alle fronten uitblinkt, dan is de S23 Ultra zeker de moeite waard.

88%
OVERALL

Pluspunten

 • Uitstekende batterijduur
 • Snapdragon processor
 • 120Hz scherm

Minpunten

 • Groot formaat
 • Duur toestel
Samsung Galaxy S23 Ultra kopen