Audio Reviews

Sony WH-1000XM4 Review

Sony WH 1000XM4

Als je op zoek bent naar een hoofdtelefoon die topprestaties levert op alle fronten, dan is de Sony WH-1000XM4 misschien wel jouw perfecte match. Sony heeft zichzelf overtroffen met dit vlaggenschipmodel, dat een voortreffelijke geluidskwaliteit, superieure ruisonderdrukking en een reeks slimme functies biedt.

Ontwerp

De Sony WH-1000XM4 behoudt het slanke, minimalistische ontwerp van zijn voorganger, de WH-1000XM3, maar introduceert enkele subtiele verbeteringen. De hoofdtelefoon is verkrijgbaar in twee kleuren – zwart en zilver – en heeft een matte afwerking die hem een verfijnde uitstraling geeft.

Net als de WH-CH710N hebben de WH-1000XM4’s grote, draaibare oorschelpen die het oor volledig bedekken voor een betere ruisonderdrukking. De bedieningselementen zijn ook vergelijkbaar, met knoppen voor het afspelen van muziek en het beantwoorden van oproepen aan de rechterkant, en knoppen voor ruisonderdrukking en volume aan de linkerkant.

Specificaties van de Sony WH-1000XM4

 • Type hoofdtelefoon: Over-ear, gesloten ontwerp
 • Gewicht: Ongeveer 254 gram
 • Kleuren: Verkrijgbaar in zwart en zilver
 • Driver Unit: 40mm, Dome type (CCAW Voice Coil)
 • Frequentieresponsie (Bluetooth®-communicatie): 20 Hz–20,000 Hz (44.1 kHz Sampling) / 20 Hz–40,000 Hz (LDAC 96kHz Sampling, 990kbps)
 • Noise Cancelling: HD Noise Cancelling Processor QN1
 • Batterijduur: Tot 30 uur (met Noise Cancelling), tot 38 uur (zonder Noise Cancelling)
 • Oplaadtijd: Ongeveer 3 uur (volledig opladen via meegeleverde USB-kabel)
 • Snellaadfunctie: 10 minuten opladen voor 5 uur luistertijd
 • Bluetooth-versie: Versie 5.0
 • Bereik Bluetooth: Maximaal 10 meter
 • Ondersteunde Audio Format(s): SBC, AAC, LDAC
 • Stemassistent: Compatibel met Google Assistant en Siri
 • Ingebouwde microfoon: Ja, voor handsfree bellen en stemassistent
 • Overige kenmerken: Draaibare oorschelpen, Verstelbare hoofdband, NFC One-touch pairing, Speak-to-Chat, Adaptive Sound Control, multi-device pairing

Comfort

Comfort is een van de sterke punten van de Sony WH-1000XM4. De hoofdband is royaal gevoerd en de oorschelpen zijn gevuld met zacht schuim dat zich naar je oren vormt. Dit zorgt voor een comfortabele pasvorm, zelfs bij langdurig gebruik.

Hoewel de WH-1000XM4 iets zwaarder is dan de WH-CH710N, voelt hij niet zwaar aan op het hoofd. De drukverdeling is uitstekend, wat betekent dat je deze hoofdtelefoon urenlang kunt dragen zonder ongemak te voelen.

Geluidskwaliteit

De Sony WH-1000XM4 levert uitstekende geluidskwaliteit die past bij zijn status als vlaggenschipmodel. De geluidsreproductie is rijk en gebalanceerd, met krachtige bassen, heldere middentonen en sprankelende hoge tonen. De hoofdtelefoon ondersteunt LDAC, een audiocoderingstechnologie van Sony, wat betekent dat je kunt genieten van hi-res audio wanneer je verbinding maakt met compatibele apparaten.

De ruisonderdrukking van de WH-1000XM4 behoort tot de beste op de markt. Het model maakt gebruik van Sony’s HD Noise Cancelling Processor QN1, die omgevingsgeluid effectief neutraliseert. Of je nu in een drukke straat, in een vliegtuig of op kantoor bent, je kunt je volledig onderdompelen in je muziek zonder afleiding.

Functies

De WH-1000XM4 is uitgerust met een reeks slimme functies die het gebruiksgemak vergroten. Een daarvan is Speak-to-Chat, dat de muziek automatisch pauzeert wanneer je begint te praten, zodat je een gesprek kunt voeren zonder je hoofdtelefoon af te nemen. Zodra je klaar bent met praten, wordt de muziek na een korte pauze weer hervat.

Een andere handige functie is de Adaptive Sound Control, die het geluidsprofiel aanpast op basis van je activiteiten en omgeving. Bijvoorbeeld, als je aan het hardlopen bent, kan de hoofdtelefoon meer omgevingsgeluid doorlaten zodat je het verkeer kunt horen voor je veiligheid.

De WH-1000XM4 ondersteunt ook multi-device pairing, wat betekent dat je hem tegelijkertijd met twee apparaten kunt verbinden en naadloos tussen de twee kunt schakelen. Dit kan bijzonder handig zijn als je vaak schakelt tussen je telefoon en je laptop.

Batterijduur

De Sony WH-1000XM4 zet de traditie voort van uitstekende batterijduur in Sony’s reeks draadloze hoofdtelefoons. Met maximaal 30 uur luistertijd met ruisonderdrukking ingeschakeld, of 38 uur zonder, zal je niet vaak naar de oplader hoeven te grijpen.

In het onwaarschijnlijke geval dat je toch zonder stroom komt te zitten, biedt de snellaadfunctie tot 5 uur luistertijd na slechts 10 minuten opladen. Dit is een enorme bonus voor die momenten waarop je snel wat extra speeltijd nodig hebt.

Prijs-kwaliteitverhouding

De Sony WH-1000XM4 is niet goedkoop, maar gezien de hoogwaardige geluidskwaliteit, superieure ruisonderdrukking en slimme functies, is het een investering die de moeite waard is. Als je op zoek bent naar een draadloze hoofdtelefoon die geen compromissen sluit, dan is de WH-1000XM4 een van de beste opties op de markt.

Als je deze hoofdtelefoon vergelijkt met andere modellen in dezelfde prijsklasse, zoals de Bose QuietComfort 35 II of de Sennheiser PXC 550-II, dan onderscheidt de WH-1000XM4 zich door zijn geavanceerde ruisonderdrukking en unieke functies zoals Speak-to-Chat en Adaptive Sound Control.

Conclusie

De Sony WH-1000XM4 is een topklasse draadloze hoofdtelefoon die uitblinkt in vrijwel elk aspect. Van het stijlvolle ontwerp en het comfort tot de uitmuntende geluidskwaliteit en de slimme functies, het is duidelijk dat Sony veel aandacht heeft besteed aan elk detail. Hoewel de prijs aan de hoge kant is, krijg je veel waar voor je geld. Als je bereid bent te investeren in een hoofdtelefoon van hoge kwaliteit, dan zal de WH-1000XM4 je niet teleurstellen.